Standardsida

Svenskt namn: Bourkes parakit

Engelskt namn: Bourke´s parrot

Latinska namn: Neophema bourkii


Livslängd:

Kan leva upp till 10-12 år.

De har en kroppslängd på ungefär 19-20 cm, från stjärtspets till näbbspets de väger cirka 40-50gram i vuxen ålder.

Könsskillnader:

Det är svårt att se skillnad på de olika könen, speciellt hos de unga bourkes parakiterna. Ungfåglarna börjar få sin riktiga färg vid ungefär 4-5 månaders ålder. Honan har mattare färg än hanen och honan saknar även det ljusblåa pannbandet som hanen har.

Könsmognad:

De blir könsmogna när de är ungefär 6 månader gamla.

Men de bör inte häcka före 1 års ålder. 

Ruvningsperiod:

Ett ägg ruvas i 18 dygn. Eftersom honan lägger ett ägg varannan dag så kläcks ungarna i samma ordning som de kom, alltså när de har ruvats i 18 dygn var för sig.

Kullstorlek:

Vanligen består en kull av 4-5st ägg, som hos alla fåglar så är det inte säkert att alla ägg har befruktats eller kommer att kläckas. Honan brukar inte heller börja ruva äggen förens det andra ägget har kommit på plats.


Ursprungsområde:

Bourkes parakiten kommer ursprungligen från de inre delarna av centrala och södra Australien.

Ursprungsmiljö:

De föredrar att hålla sig till öppna områden som är torra eller halvtorra. De håller sig till buskar och helst låga buskar. Bourkes parakiter spenderar även mer tid på marken, i det höga gräset, än vad de gör i luften.

De är dagaktiva fåglar. I det vilda är de som mest aktiv vid gryning och skymning, då de letar föda. Det är även då de kvittrar som mest. Detta beteende förekommer även hos de bourkes parakiter som hålls som husdjur.

I det vilda lever bourkes parakiten parvis eller i mindre flockar som består av 10-30st fåglar av samma art. De ska inte sitta med andra fågelarter som t.ex. undulater. Bourkes parakiter är väldigt lugna och skygga av sig och blir lätt ”mobbad” av andra arter som är lite tuffare av sig.

Foder/Föda:

Ge fåglar fri tillgång till vatten och mat. Om fågeln dock är överviktig så bör man dela upp maten som ges vissa tider på dygnet, helst vid gryning och skymning. Som basfoder ger man undulatfröblandning, utan hampfrön, blandat med rent kanariefrö eller parakitfröblandning. Som grönfoder kan man ge grodd undulatblandning, maskrosblad, spenat, äpplen, gurka och råriven morot. Även andra grönsaker och frukter kan ges.

Vid ruggning, sjukdom och avel lägger man till äggkraftfoder i kosten. Om man inte vill ge äggkraftfoder så kan man ge rivet äggbröd eller hackad hårdkokt äggula. Annars är det alltid bra att ha kalksten, sepianskal, något vitamintillskott och mineralsten tillgängligt i buren. Då kan man vara säker på att sin bourkes parakit får i sig allt den behöver, eller åtminstone har tillgång till det.

 

Dagligen ger man nytt vatten och mat, tänk på att inte ge iskallt vatten.

 

Skötselråd:

 

Dagligen ger man nytt vatten och mat, tänk på att inte ge iskallt vatten. Ta även bort en stor del av avföringen, skräp och matrester från buren varje dag och kolla till dina bourkes parakiter så de inte har skadat sig eller liknande under natten.

En gång i veckan görs en så kallad veckostädning, då rengör man hela buren från tak till botten, även dess inredning. Tänk på att skölja det som rengörs riktigt noga, detta för att försäkra sig om att fåglarna inte får i sig kemikalier eller annat giftigt.

Sysselsätt dina bourkes parakiter varje dag. Om de sysselsätt varje dag så kommer de må bättre. Man gör det enklast genom motion, miljöberikning eller mental träning. Motion ges enklast genom att låta fågeln flyga fritt i ett rum, se då till att den inte kan bita i sladdar eller få i sig annat farligt. Men tänk även på att dra ner fönstrets persienner så fågeln inte tror att den kan flyga genom fönstret. Låt inte dina fåglar vara utan uppsyn med ett annat djur som t.ex. hund eller katt. Miljöberikning och mental träning hänger ihop litegrann. En sak man kan göra är att ha ett lekträd tillgängligt vid fönstret då de har sina flygtimmar under dagarna. Detta lekträd han innehålla massor utav roliga leksaker eller godis, bara fantasin kan sätta stopp. Ett annat tips kan vara att gömma godiset på olika ställen i buren eller att byta ut leksaker och sittpinnar. Tänk då på att naturliga sittpinnar ska vara noggrant sköljda och av ett träslag som inte är giftigt för fågeln.

Exempel på träslag som kan användas till bourkes parakiter är al, asp, bok, björk, ek, hassel, lönn, ormhassel, päronträd, rönn, tall, vinbärsgrenar och äppelträd.

Utrymmeskrav:
Om fågeln är 16-20 cm lång från näbbspets till stjärtspets så är en minsta tillåtna ytan på burens botten för ensam fågel minst 0,31m². Minsta tillåtna yta per fågel vid grupphållning utöver det förstnämnda är 0,04m². Den längsta sidan av buren ska vara minst 70cm lång och buren ska vara minst 60cm hög. Tänk på att dessa mått är vad jordbruksverket kräver, man kan alltid ha mycket större åt sina fåglar. Ju större de har, ju bättre trivs de.

Specifika miljö- och inredningskrav:
Sittpinnar ska vara placerad så de inte hamnar avföring i mat, vatten eller på andra sittpinnar. Om fågeln har sår på fötterna och sitter på pinne med färsk avföring kan detta göra fågeln sjuk. Sittpinnarna ska även vara anpassad efter fågelns fötter och det är bra om sittpinnarna är olika grova så fågeln kan träna sitt grepp.

Bourkes parakiten ska ha tillgång till rent badvatten och fågeln ska kunna bottna i fågelbadet. Annars kan man också duscha dem med hjälp av en blomdusch.

Det är tillåtet att hålla sina bourkes parakiter utomhus. Om temperaturen är lägre än vad arten är van vid måste de ha tillgång till ett utrymme där temperaturen är högre än 0°C. De måste även få tid på sig för
att vänja sig vid den lägre temperaturen. Man måste också se till att fåglarna är skyddade mot regn och vind, samt att de ska ha tillgång till skugga under sommaren.

Det är tillåtet att använda en så kallad flygsele. Man får inte fästa flygselens koppel i något, kopplet får endast hanteras av en människa. Det är inte tillåtet att koppla fast en fågel med hjälp av fågelns fotring.

 

 Info hämtat från http://site313321.webydo.com/Page23.html

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

bjarne simonsen hjorth | Svar 06.06.2020 18:20

Hej! Jag har ett gäng nymfparakiter men är väldigt sugen på att också skaffa Bourke's parakiter. Finns det en uppfödare i Skåne för dem? MVH Bjarne.

Katarina Persson | Svar 28.04.2020 07:59

Hej är dessa burfåglar rättså tysta ? Läste på ett ställe att dom var det. Mvh Katarina Persson

Walldén | Svar 06.01.2017 15:01

Mycket bra och nyttig information

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

27.01 | 18:39

Hej jag söker 2 bourkes gärna rosa? :)

...
04.05 | 22:27

Hej, vi har en splendidparakit hane vi vill köpa en hona eller en burkes parakid hona. Tack för svaret

...
01.05 | 17:01

Hej, jag söker ett par naturfärgade splendidparakiter.
Vet någon om det finns att få tag på?

...
19.04 | 10:03

Hej, jag har köpt en splendidparakit från djur hobby i Uppsala, behöver en hona. Hoppas finns hos dig.
Med hälsningar

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS