#0 av: JohannaN

Den vackra, tystlåtna, fredliga och mild lilla parakiten Turkosparakiten börjar bli allt mer populär som burfågel. Här tas upp mer om dessa vackra fåglar och deras behov..........

Turkosparakiten (Psittacus pulchellus, betyder på latin "mycket vacker") på engelska kallad Turquoise Parrot är en fågel som inte varit så vanlig som burfågel då det varit svårt att häcka dom i fångenskap men som nu börjar synas på marknaden mer och mer när man äntligen börjat komma på hur dom vill häcka. 

Detta är en väldigt vacker, tystlåten och mild liten parakit och går också bra ihop med andra fågelarter så som
Splendidparakiter, bourkesparakiter,katarinaparakiter, undulater och andra fredliga arter utöver vid häckning då är det bättre att låta dom häcka i egen voljär. Detta är en parakit som hör hemma i östra Australien. Dom finns i sydöstra Qeensland, New South Wales och i nordöstra Victoria och är ca 22 cm och väger cirka 40 g. Deras livslängd är 12 år och uppåt.

Hanens färg går i grön färg och är mer gulaktig på magen och med ett ljust turkosblått ansikte och rött på vingarna men där det är övervägande blått på vingarna.
Honan är generellt mattare och blekare, med ett ljusgrönt bröst och gul mage men saknar det röda på vingarna. Det finns en del mutationer i färgerna i fångenskap med vackra färger.

Dom lever i gräsmarker och öppna skogsmarker där det finns rikligt av Eucalyptus och Callitris (ett släkte av barrträd).
I det vilda lever dom av frön från bland annat Dillwynia som är en sorts baljväxt, gräs och busk-frön som utgör huvuddelen av kosten men också blad, blommor, frukt och insekter, det finns också en annan föda som sägs ingå i kosten och det är sporer från mossa.
När dom inte häckar kan dom samlas i stora flockar på upp till 50 till 75 stycken för att söka föda ihop med. 

Turkosparakiterna använder nästan vertikala håligheter av levande och döda träd av eucalypts som häckplatser och där häckningen sker under de varmare månaderna augusti till januari. Honan lägger 3-6 ägg som ruvas i 18 dagar och där ungarna lämnar boet efter 4 veckor. Turkoserna är monogama vilket innebär att dom håller sig till en partner.

Foder för Turkosparakiter
Maten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité!! 

I den vanliga fröblandningen som bör bestå av större mängd kanariefrön vilket gör det idealiskt att ge en fröblandning för undulater eller parakiter minus solrosfrön och safflor. 
Man kan även blanda i andra frön av olika sorters frön för att ge en bra variation i frökosten men som då skall ges som ett komplement till den vanliga fröblandningen så som Gräsfrö, åkergräsfrö, Havre, Korn, Råg, Sesamfrön, tistelfrön, vete och även frön från örter samt också att ge Turkoserna en så varierad och bra kost som möjligt. 
Tänk på att lika viktigt som det är för oss är det för dom att få en bra och varierad kost. Fåglar i det vilda äter olika frösorter både torra och i olika groddnings faser samt gräset som växer upp av fröna och även annat dom finner på sina nomad vandringar, även insekter och där får dom i sig allt dom behöver, det får dom absolut inte i en bur i Sverige, därför måste vi hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter jod och kalk.
Utöver fröblandningen kan man erbjuda som en del av den vairerade kosten pellets, grönsaker, bär, örter, frukter (då och då), nektar, pollen, nötter, blommor och insektslarver. 
Några gånger i veckan bör man också ge av både blötlagda och groddade frön, gärna av skott från sådda frön. Även sådant som växer ute på sommaren. Gör kosten så varierad som det bara går och något som är viktigt för fåglarna är att ge dom fri tillgång på kalksten och jodsten. Det är också viktigt att ge runt 3-4 gånger i veckan ett vitamin och mineralpreparat på maten så dom verkligen får i sig allt det dom behöver.

Låta sina fåglar bada
Alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också Turkoserna. Låt det gärna finnas ett vattenbad då dom gillar att bada. Tänk också på att ha färskt vatten till dom varje dag. 

Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta. Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar. 
Sex eller sju korta sprayningar ovanför fågeln bör vara tillräckligt för att vatten dimman skall sjunka in i fjäderdräkten lättast är att spraya dom när dom är i sin bur. Vid sprayning eller bad, se till att du använder ljummet vatten. Försök att inte spray dom eller låta dom bada dagligen då det inte är bra för dom.

Solbada
Turkos parakiter älskar att solbada på marken så under sommaren är tipset att ge dom chansen att få vara ute i det härliga vädret, gärna i en voljär eller större bur för att kunna sola sig, men det är viktigt med skuggig plats också. Om man har bur tänk på att se till att den är ordentligt fastsatt så inga rovdjur eller vinden kan få den att välta.

Motion är superviktigt för fåglarna
Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster.
Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande. Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen. Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar.
Friflygning i ett rum eller huset/lägenheten är något som är mycket viktigt för fåglarna, eller i stora voljärer utomhus och inomhus vilket passar denna art bäst.
när dina fåglar är ute och friflyger i rummet är det viktigt att tänka på fåglarnas säkerhet. att fågelsäkra rummet är ett måste då en parakit-näbb kan orsaka mycket skada både på inredning, sladdar mm. och sig själv. det finns också olika andra saker vi har i hemmet som är skadligt som man bör ha uppsikt över när ens fåglar är ute och flyger. när man tar ut sin fågel för första gången måste man ha persienner nere och fördragna eller postitlappar så dom inte flyger in i fönsterrutorna, efter en någon vecka kan man vrida persiennerna.
något mer som är viktigt är att tänka på att inte ha öppna fönster eller dörrar. ett tips är att man kan ha nätdörrar och nätfönster. då slipper man en förrymd fågel. 

Buren
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet för turkoserna är minsta tillåtna yta (m2) 0,31, burens längd minst 70 cm, höjd minst 60 cm, bredd minst 45 cm men ju större desto bättre för fåglarna. 

Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar även i buren och att måtten finns är för att någon gång måste vi människor iväg någonstans och då måste vi stänga in våra fåglar och då skall dom få ha möjlighet att kunna flyga runt även i buren. Voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom med stora mått.

Grenar
Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar.svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för deras fötter och föreslås att inte ha i buren alls! Även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta, kan ge sår på fåglarnas fötter. 


Giftfria Trädsorter samt knopp och blomm!
Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.


Giftiga trädsorter!! 
Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).


Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i utevoljär är att rekomendera.  man kan införskaffa en uv-lampa som avger uvB strålning.

Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus. 
Detta hjälper fågeln att ställa in sin inre klocka,  reglera sitt endokrina system (endokrina körtlar är samlingsnamnet för de körtlar som bildar, ibland också lagrar och avger hormoner direkt till blodet), matsmältning, att få en fin fjäderdräkt och för att hålla sig frisk och sund. 
Fågelns färger förstärks och framträder ljuset. Ljuset utlöser också häcknings- ruggnings- och flyttbeteendet. Det viktiga vitamin d3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom genom en uv-lampa. Fågeln är väldigt beroende av sin syn och deras färgsyn är mycket mer utvecklad än vår och det hjälper UV-lampan till med. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget.
TÄNK PÅ att INTE använda uv lampor avsedda för REPTILER då dom är oftast alldeles för starka och skadar ögonen på en fågel.

Häcka sina Turkosparakiter
Att häcka sina turkoser är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!! Det är viktigt att man granskar dom Turkospar som ska få häcka noga.

De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden. Det är också viktigt att läsa på ordentligt innan man ens funderar på att häcka sina fåglar. 
Innan man börjar häcka dom är det viktigt att dom är redo för en häckning och det gör man genom att öka proteinintaget hos fåglarna och att man matar upp dom för att dom skall orka hela häckningen igenom.
Honan lägger 3-6 ägg som ruvas i 18 dagar och där ungarna lämnar boet efter 4 veckor. Ungarna klarar sig själva efter 7-10 veckors ålder. Om hanen är elak mot sina söner flyttar man dom till en egen voljär. Turkoserna är monogama vilket innebär att dom håller sig till en partner.

Sjukdomar
Det är väldigt viktigt att läsa på om dom olika sjukdomar som drabbar fåglar så man är förbered på om sjukdom skulle vara framme. Mer info om sjukdomar på fåglar finns längst ner på fakta sidan på www.fagelfenix.n.nu 

Infon ovan är funnen på dessa sidor:
http://www.kiasparakiter.se/246786451

http://www.fagelfenix.n.nu/om-oss
http://en.wikipedia.org/wiki/Turquoise_Parrot